Návod na jednoduché šaty s využitím střihu Bruno

2.5.2022

Podle střihu na mikinu nemusíte ušít jen mikinu. :-)

Toužíte po lehkých a rozevlátých šatech z tkaného materiálu, které nebudou složité na ušití, budou slušivé a pohodlné? Pak Vám možná pomůže tento článek, ve kterém jsme krok za krokem připravili foto návod právě na takové šaty.:-) Využili jsme střih na mikinu Bruno s raglánovým rukávem, který umožní snadné oblékání i bez využití pružných materiálů, příp. zipů, knoflíčků apod. Doporučujeme zvolit o číslo větší velikost, než běžně nosíte, a to právě kvůli použití nepružného tkaného materiálu. Na tyto šaty můžete použít viskózu, len, len s viskózou, mušelín, popelín, tencel, bavlněnou madeiru,...

 

A teď k samotnému postupu :-) :

Krok č. 1

Naměříme si požadovanou délku živůtku. Přední díl (PD) a zadní díl (ZD) měříme od podpaží směrem k pasu, tato délka musí být u PD i ZD stejná, viz foto.

        

Krok č. 2

Dále si naměříme požadovanou délku rukávů. Pokud budete chtít rukáv volnější a mírně balónkový, nastříháme jej rovně, viz. foto (čára růžovým fixem). 

   

Krok č. 3

Na sukni si naměříme požadovanou délku a nastříháme 2x obdélník, který budeme řasit. Pro přestavu, my jsme šili velikost "S" a použili jsme celou šíři látky, v tomto případě byla šíře 135 cm. I pro velikost "M" by byla tato šíře dostatečná. Co se týče velikostí "L" až "XXL" doporučujeme koupit požadovanou délku sukně 2x (naše délka sukně má 65 centimetrů a pro velikost "L" - "XXL" bychom doporučili koupit 130 cm). Pokud toužíte po více nabírané sukni, i pro menší velikosti doporučujeme koupit látku na délku sukně 2x. 

Jak na nařasení

Buď můžeme cik-cak stehem prošít jemnou slabou gumičku, kterou při šití natahujeme. Nebo volnějším větším rovnostehem prošijeme 2x horní okraj látky bez zapošití (cca 0,5 cm od sebe), a na obou koncích necháme delší niť. Oddělíme si horní a spodní nitě, za horní nit mírně taháme a z obou dvou stran si tak látku nařasíme na šíři předního a zadníh dílu. Tento postup jsme zvolili my, viz foto.

       

Krok č. 4

Nařasené a naměřené díly si na obou koncích "zauzlíkujeme", aby se udržela šíře nařaseného dílu. Poté si srovnáme řasení tak, aby bylo pěkně pravidelné, našpendlíme k PD/ZD a našijeme overlockovým stehem. 

Krok č. 5

Našijeme rukávy k PD a ZD, našpendlíme si boční švy a od rukávu po délku sukně šaty sešijeme. 

Krok č. 6

Délku rukávů můžeme zakončit buď klasickým začištěním, tunýlkem s gumičkou, manžetkou nebo mírně nařasené do manžetky. Délku sukně zahneme a začístíme. Výstřih začistíme jak jsme zvyklé (my jsme použili šikmý proužek ze stejného materiálu jako jsou celé šaty).

    

 

 

 



Zobrazit všechny výsledky
Zavřít